Bine ati venit pe site-ul Terra Hercinica!

ACASA

În prima zi de vineri, după Duminica Paştelui, creştinii prăznuiesc sărbătoarea numită Izvorul Tămăduirii. Măcinenii au ales, de foarte mulţi ani să marcheze acest eveniment prin ieşiri şi procesiuni religioase la poalele Munţilor Măcinului, in locul numit Fântana de Leac.

În ultimii ani, această sărbatoare coincide cu ziua orasului. Există într-o monografie, intitulată « Măcinul si imprejurimile sale », scrisă in anul 1930, de N.C.Munteanu Sculeni, un paragraf care se referea la locul in care se desfaşura această sărbatoare, numit Fântana de Leac. Autorul ne spune că : ‘ În fiecare an de Isvorul Tămăduirii toţi măcinenii cu preoţii in frunte, ies la fântana unde petrec toată ziua in pelerinaj. ‘

Redă şi o poveste preluată de la P. Mihailov. « Acum vreo 150 de ani, se zice că trăia in satul unde azi se găseşte Măcinul, un cioban bătrân şi bogat Stroe, român de’o evlavie şi teamă de cel A-tot-puternic, de nu s’o mai pomenit. De aceea poate şi Dumnezeu îl înzestra cu o avere frumoasă si la bătrâneţe pentru a-l ferici îi dărui o fată.

Nu după mult timp fetiţa rămase orfană întâi de tată şi apoi de mamă. Ultimile cuvinte ale bătrânei către odorul ei scump, fură creştineasca povaţă : « să fii mamă cuminte şi cu credinţă în Dumnezeu, singurul tău sprijin ». De la moartea mamei sale, fata urma cu sfinţenie povaţa mamei sale, lăsată cu limbă de moarte. Pe stradă nu ieşea decât foarte rar. De vorbit nu stătea cu nimeni, iar copiii de seama ei o priveau cu teamă. Satul o poreclise « sfânta lui Stroe ». Nu implinise 18 ani. Într-o vară secetoasă, frigurile secerau pe capete copiii satului. Oamenii cei păcătoşi începură să se gândească serios şi prin posturi si rugăciuni să se roage lui Dumnezeu. Totul era fără rezultat. Într’una din cislele copiilor satului, unul din ei atribui vina acestui blestem fiicei lui Stroe. Toţi strigară in cor : Da, fiica lui Stroe este cauza, ea este vrajitoarea !

Seara când cocoşii fac a doua strigare, trei ţărani se strecoară in curtea părăginită a lui Stroe şi pătrunzând în casă, se năpustiră asupra tinerei fete pe care legând-o, o duseră, prin besna nopţii, în munţii de la marginea satului, omorând-o şi îngropând-o.

A doua zi dimineaţa, din locul unde a fost îngropată fiica lui Stroe, a ţâşnit un izvor, cu apă rece si limpede, binecuvântat de D-zeu, cu darul miraculos de a vindeca pe toţi cei bolnavi ce se vor spăla cu apa lui. »